lördag 11 juni 2011

Sommarlov


Efter fyra års studier känner jag att det är dags för en sammanfattning av min skolgång.

Jag var spänd av förväntan första dagen när jag stod på "skolgården" utanför lärarhögskolan i Uppsala. Vad skulle alla år bjuda på? Vad skulle jag lära mig och vad skulle påverka mig mest? Jag ska försöka svara på varje fråga för sig.

Vad skulle alla år bjuda på?
Jag har både gott och ont att säga om lärarutbildningen i Uppsala. Det absolut sämsta jag vill lyfta fram är bristen på metoder. Lärarutbildningen ger oss endast verktyg för att utforma egna metoder i klassrummet. Hur skulle du känna om en snickare kom hem till dig med endast verktyg och inga metoder? När det gäller lärarutbildningen tror jag att det finns de som kommer ha svårare och de som kommer ha enklare för detta när de kommer ut och börjar jobba. Själv har jag sällan saknat eller stått utan metoder vilket känns skönt. Det beror nog på alla goa, rara och hjälpsamma handledare jag har haft på mina praktiker. Jag har lärt mig enormt mycket av dem! Tack till er!!

Åren har också bjudit på många bra och dåliga kurser. Vissa vet jag inte än idag vad jag haft för nytta av...
Specialpedagogik och språk och matematikkurserna är de som jag verkligen tar med mig, de är otroligt bra och borde vara obligatoriska för varje blivande lärare. Specialpedagogiken fick mig att ändra inställning till alla diagnoser som ställs i skolorna. Oavsett vilken diagnos ett barn får så måste vi lärare kunna utformningen efter deras respektive behov. Jag har lite känslan av att en diagnos behövs för att barnet ska få rätt hjälp i skolan. Jag kan ha fel.
Språk och matematik fokuserar mycket på tidig läsinlärning och matematikinlärning, hur barn tar till sig språket både när det gäller matematik och svenska. Otroligt bra kurs som gett mig massor! Jag läste faktiskt ett halvår extra för att få B-kursen med mig.

Vad har jag lärt mig och vad har påverkat mig mest?
Nu kommer det....det viktigaste jag har lärt mig är att du inte blir en bra lärare om du inte kan skriva formalia i ett PM eller uppsats på rätt sätt. Tänk på det ni! Rubriker, innehållsförteckningar och annat. Ve och bedrövelse om du skriver dem på fel sätt! Innehållet står givetvis i många fall tillbaka.

Det som har påverkat mig mest är alla goa och härliga barn ute i skolorna! Alla med unika förmågor och bakgrunder vilket har varit jätteroligt att se och höra om. Det ska bli så vansinnigt roligt att utöva allt jag har lärt mig i praktiken. Jag kan knappt vänta till skolorna drar igång i höst!

Jag älskar barn och älskar att se dem utvecklas och få vara glada och obekymrade!

Tjingeling från solstolen där ett helt gäng barn leker i poolen framför mig.

2 kommentarer:

  1. Härligt! Superkul att du är klar! Intressant att läsa. Jag är ju mitt inne i min utbildning och det känns som om det är låååångt kvar. Just nu kämpar jag med kemin... fy och ve! Eller, egentligen är det väl inte så mycket kemin i sig, men det är all matte som är i kemin haha... Har du några knep för hur man ska få hjärnan att inte låsa sig så fort den ser en ekvation? :-P

    SvaraRadera
  2. Kemi är rolig men matten var lite knölig som du säger. Jag vet inte om jag har några tips mer än att räkna massor av uppgifter tills du kommer på principen eller läsa fler olika läroböcker då alla förklarar saker på olika sätt. Lycka till!!

    SvaraRadera